Vlaamse Studie en Vormingskring

 

Startpagina  |  Gespreksavonden  |  Andere activiteitenBestuur  | Voorstelling VSVK

 
 
 
Gespreksavonden

De gespreksavonden starten telkens om 20.00 uur in De Leest (Sint-Jorisstraat 62, Izegem). Hieronder vindt u het overzicht van alle gespreksavonden voor het werkjaar 2018-2019:

  • 27/09/2018 - Khalid Benhaddou - Islam in Europa: bedreiging of verrijking?
  • 17/10/2018 - Alicia Gescinska - Vrijheid en verantwoordelijkheid (let op: deze gespreksavond vindt plaats op woensdag en in de Izegemse bibliotheek !)
  • 22/11/2018 - Hendrik Vos - De Europese Unie: geploeter van crisis naar crisis
  • 14/02/2019 - Johan Op de Beeck - Lodewijk XIV, De Zonnekoning
  • 21/03/2019 - Maarten Larmuseau - Het genetisch geheugen van Vlaanderen
  • 25/04/2019 - Wouter Duyck - Het Vlaamse onderwijs: pleidooi voor meer ambitie

 

 

   Op 21 maart is geneticus en bioloog Maarten Larmuseau (KU Leuven) te gast bij VSVK met “Het genetisch geheugen van Vlaanderen”. Wie waren onze voorouders? Hoe en waar leefden ze? Volgens een recente enquête blijkt maar liefst 7 op 10 Vlamingen interesse te hebben in hun familiegeschiedenis. Heel wat mensen gaan ook daadwerkelijk op zoek naar antwoorden rond hun afkomst. Genealogie en stamboomkunde is daarom onder Vlamingen één van de populairste hobby’s. Tegenwoordig bestaat die hobby niet alleen meer uit het opzoeken van akten in archieven maar ook in de analyse van DNA. Het erfelijke materiaal dat in het DNA van iedere persoon geschreven staat, is een levend archiefdocument waarin genetici op zoek gaan naar sporen uit het verleden. Wanneer stambomen en familienamen gekoppeld worden aan genetische gegevens, kunnen er nieuwe inzichten verkregen worden over de geschiedenis van iemands familie en regio. Het nut van DNA binnen de genealogie zal worden voorgesteld tijdens de boeiende gespreksavond.  

We sluiten het werkjaar af op 25 april met “Het Vlaamse onderwijs: pleidooi voor meer ambitie” door professor en onderwijspsycholoog Wouter Duyck (UGent). Het Vlaamse onderwijs was gedurende decennia een toonbeeld van kwaliteit. Niet onbelangrijk, voor een regio die enkel grijze hersencellen heeft als productiefactor. Vlaanderen wil een kenniseconomie zijn. Maar levert het Vlaamse onderwijs vandaag nog voldoende kennis af? Nee, volgens Wouter Duyck. Een obsessief streven naar gelijkheid aan de onderkant doet het Vlaamse onderwijs jaar na jaar slechter scoren. De onderwijspsycholoog trekt aan de alarmbel.

8449943

Een afsluiter van formaat, op de vooravond van de Vlaamse verkiezingen waar onderwijs zeker een discussiepunt zal zijn.